Platon Newsletter
Archív
Platon Technologies s.r.o.
Pellegrini zlyhal, ale my sa nevzdávame
Ďakujeme Vám!
Moje meno je Ondrej Jombík a prihováram sa vám v mene organizátorov petície NašaDoména.sk, ktorú ste v uplynulých mesiacoch podporili svojím podpisom. Za vašu podporu vám aj touto cestou ďakujeme a veľmi si ju vážime.

Snažíme sa o vyslobodenie našej národnej domény .SK zo zajatia súkromnej firmy SK-NIC a jej vrátenie späť komunite a ľuďom. Chceme, aby bola doména .SK spravovaná transparentne, a aby výnosy z registračných poplatkov putovali do štátnej kasy a investovali sa do školstva, vzdelania a rozvoja internetu na Slovensku.
Pellegrini zlyhal, zmluva je zlá
Veľké nádeje sme vkladali do osoby Petra Pellegriniho. Jeho úrad podpredsedu vlády má reálne kompetencie a moc celú situáciu zmeniť. Vyjednávania s firmou SK-NIC ohľadom novej zmluvy na správu národnej domény boli tvrdé. Bohužiaľ, Pellegrini v nich zlyhal. Posúďte sami:
  • zmluva je stále prakticky nevypovedateľná, SK-NIC má garantovaný dobrý biznis
  • komisia pre správu národnej domény nemôže meniť ceny .SK domén, iba SK-NIC
  • príspevok SK-NIC na komunitné projekty ostáva naďalej iba 5%
Jediné čo sa podarilo dosiahnuť sú zálohy v štátnom cloude. To je však žalostne málo v porovnaní s miliónmi EUR, ktoré štát podpisom tejto zmluvy stratil.
Predajú .SK do zahraničia?
Pellegrini viackrát deklaroval, že doména .SK patrí Slovensku a jeho ľuďom. Nateraz to ale vyzerá skôr tak, že patrí malej skupinke vyvolených. Tí si s ňou robia čo chcú, nemajú dokonca ani problém ju predať do zahraničia.

Naši volení zástupcovia sú tu nato, aby bojovali za nás, za ľudí tejto krajiny. Neexistuje taký podnikateľ alebo oligarcha, aby sa mu jeden odvážny politik nedokázal postaviť. Pellegrini nechcel, nemohol, nedokázal... Nebola to nadľudská úloha, zlepšenie situácie bolo nadosah. Ostali sme uviaznutí v minulosti s problémom, ktorý nás všetkých frustruje už vyše 15 rokov.
Nevzdávame sa!
Nateraz situácia s doménou .SK nevyzerá dobre. Trefne ju zhodnotili Mišo TrubanIgor Strečko vo svojich blogoch. My sa však nevzdávame. V petícii budeme pokračovať, požadovať vysvetlenia, a samozrejme, pokúsime sa zabrániť jej predaju do zahraničia.

Držte nám palce a zdieľajte naše blogy, aby o tomto vedelo čo najviac ľudí.
logo
© 2017 Združenie poskytovateľov webhostingu
info@nasadomena.sk


Newsletter sa nachádza aj online na tejto adrese.
Ak sa chcete odhlásiť z odberu, kliknite prosím sem.